woensdag 6 augustus 2014

Woensdag 6 augustus : van Abbeville naar Tréport

[SC]  Waren wij niet dankbaar genoeg voor vier dagen zon? Waren wij Hem niet voldoende erkentelijk dat we dagenlang onze regenkleding onderin onze tassen konden laten? Accepteerden wij te gemakkelijk dat onze fietsen zonder problemen zouden blijven? 

Het leek erop dat ons vandaag een lesje werd geleerd, want we kregen het allemaal: een bijzonder grauwe lucht, veel regen en wind, en als klap op de vuurpijl een lekke band. 

Gelijk bij het opstaan merken we dat er iets veranderd is: het zijn geen zonnestralen die ons wakker kietelen, maar het geluid van regendruppels die op ons balkonnetje neerkletteren. Wat te doen? We lopen weliswaar vóór op schema, maar een dag volledige stilstand lijken we ons niet te kunnen permitteren. En na onze ervaringen van gisteren komt het niet voor dat een dag rust in Abbeville een rijke ervaring wordt. 

Na een eenvoudig ontbijt in de sportbar trekken we dus onze regenkleding aan en gaan op pad richting Dieppe. Buiten regent het altijd minder dan binnen, en dat is ook nu het geval, maar soms gaat het toch behoorlijk hard tekeer en lijkt het alsof iemand telkens met een natte vaatdoek in ons gezicht slaat. Mijn gedachten gaan naar vrienden die ons gisteren een foto hebben gestuurd vanuit hun vakantieadres: heel eventjes zou ik nu op dat paradijselijke strand in Griekenland willen liggen.

Bij Gouy komen we op de Normandië-Bretagne route en kan Pablo voor het eerst gebruik maken van het GPS spoor dat ik op de Garmin heb opgeladen. De regen wordt daardoor echter niet minder, en mede daardoor gaan we slechts langzaam vooruit: vaak fietsen we niet meer dan 10 km per uur. We schuilen onder een imposante kastanjeboom, en realiseren ons dat het al 13h is. Als we nog in de stad Eu - bijzondere naam - willen lunchen, moeten we ons een beetje haasten, want Franse keukens gaan vaak tegen twee uur dicht. 

Omdat het maar blijft regenen en Pablo het daarmee helemaal heeft gehad, bedenk ik me dat we onze plannen voor vandaag maar moeten bijstellen en niet meer naar Dieppe moeten gaan, maar in Eu of Tréport moeten overnachten. Dan kunnen we wat bijkomen van de regen en krachten opdoen voor de dag van morgen. 

Als we na een heerlijk lange afdaling in Eu aankomen, blijkt dat er nog een andere noodzaak is om daar te stoppen: Pablo heeft een lekke achterband. Die moet gemaakt worden, maar eerst gaan we lunchen. Mijn liefde voor Frankrijk wordt weer bevestigd als we voor 13 euro een geweldige drie gangen lunch krijgen voorgeschoteld: vooraf mosselen/paté, dan stoofvlees/worstjes (uiteraard met de onvermijdelijke pommes frites), en kaas toe. Heerlijk. 

Met hulp van de vriendelijke restaurant-eigenaresse proberen we Pablo's band te repareren, maar het lukt niet: het ventiel blijkt kapot. Volgens de eigenaresse is er geen fietsenmaker in Eu. Maar we moeten de fiets gerepareerd krijgen, en gaan dus naar het Office du Tourisme. De man daar weet ons te vertellen dat er twee kilometer verderop een Intersport is, waar ze ook fietsen repareren. Daar lopen we dus naar toe: gelukkig is het inmiddels opgehouden met regenen, en schijnt er zelfs een beetje zon waardoor we opdrogen. 

De reparatieafdeling blijkt gesloten, maar een zeer vriendelijke jongen die vakken vult wil Pablo's fiets wel maken. Terwijl hij daarmee bezig is, praten we zeer onderhoudend over Normandië. De totale reparatiekosten blijken 10 euro. Ik geef hem een mooie fooi en hup, zo rijden we weer! 

In Tréport, naast Eu, nemen we intrek in het zeer gezellige Hotel de Calais. We maken een wandeling over de boulevard naar de zee, genieten van de schitterende haven, bewonderen de krijtrotsen, borrelen met een Leffe en een cola, en gaan dan eten naast het hotel. Er zijn enkel nog mosselen beschikbaar, maar dat deert ons niets: het is ons lievelingseten! 

De conversatie aan tafel is erg gezellig, het is echt een feest om met Pablo op vakantie te zijn. Als dessert krijg ik verse kaas met vruchten, en Pablo neemt een softijs. In bed kijken we het eerste deel van de film Bienvenue chez les Ch'tis, die Pablo via internet heeft gekocht. 

Zo eindigt een enerverende maar toch weer geweldige dag. 

Abbeville - Tréport
Gereden afstand : 47,51 km
Effectieve rijtijd :  3h50
Gemiddelde snelheid : 12,30 km/uur
Maximaal gereden snelheid : 45 km/uur
Totaal gereden afstand : 294,58 km



























Geen opmerkingen:

Een reactie posten